Kombi filtresi her kombide iki adettir. Kombi filtresinin amacı kombiye zarar gelmesini engellemektir.
Kombi Filtresi Ne İşe Yarar?
Kombi filtresi kombi altında bulunan ve kombiye yabancı cisimlerin girmesini engelleyen parçalardır. İki adet kombi filtresi bulunur.
Kombi filtrelerinden biri, şebeke suyunun kombiye ulaştığı kısımdadır. Diğeri ise peteklerden gelen suyun kombiye ulaştığı kısımdadır. Bu iki filtrede de genellikle yan yanadır.
Kombi altındaki borulara baktığınızda kombi filtresini hemen fark edemezsiniz. Kombi filtreleri kör tapaların altındadır.
Şebeke suyunun kombiye ulaştığı kısımda filtre olmasının sebebi, şebeke suyu ile birlikte gelebilecek yabancı cisimlerin kombiye zarar vermesini engellemektir. Şebeke suyunda kireç ya da başka yabancı cisimler olabilir. Bunlar filtresiz olarak direkt kombiye ulaşırsa kombinin bazı donanımlarına zarar verebilir.
Diğer kombi filtresi ise; peteklerden soğumuş olarak kombiye dönen suyun yolu üzerinde bulunur. Diğer filtreye göre bu filtre daha fazla tıkanmaktadır. Çünkü kalorifer tesisatı içinde kapalı bir ortamda sürekli ısınıp soğuyan bir su bulunmaktadır. Bu su da ki kireçlenme normal suya göre daha fazladır ve kombi filtresine daha fazla kireç takılmaktadır.
Kombi filtresine kireç dışında, peteklerin içinde bulunan ve suyun etkisi ile kombiye taşınan tortularda takılmaktadır. Bu tortular kombi filtresi sayesinde kombiye zarar vermezler.
Kombi Filtresi Nasıl Temizlenir?
- Kombi filtresini temizlemeden önce kalorifer tesisatındaki suyu boşaltmanız gerekir.
- Kalorifer tesisatındaki suyu boşalttıktan sonra doğal olarak kombi kapalı olmalıdır.
- Kombi altında bulunan ve filtrelerden önce bulunan vanaları kapatmalısınız.
- Vanalardan biri temiz su vanasıdır, diğer peteklerden gelen su vanasıdır.
- Peteklerden gelen su vanasını kapatmasanız bile bir sorun olmaz, çünkü kalorifer tesisatındaki bütün su daha önceden boşaltılmıştır.
- Ancak temiz su vanasını kapatmazsanız, kombi filtresini sökerken su çıkacaktır ve kombi filtresi temizleme işlemine engel olacaktır.
- Kombi suyu boşaltılmadan da filtre temizliği yapılabilir.
- Ancak kombi filtresi altındaki vanayı kapatsanız bile peteklerdeki su, vanayı kapattığınız taraftan değil de yukardan gelerek filtrenin olduğu yerden çıkabilir.
- Su boşaltma işlemi ve vanalar kapatıldıktan sonra bir kurbağacık ile kör tapalar saat yönünün tersine çevrilir.
- Kör tapalar açıldıktan sonra filtreler dikkatlice çıkarılır.
- Kombi filtresi musluk önünde sadece su ile yıkanmalıdır.
- İsterseniz bir dış fırçası ile ovarak yıkayabilirsiniz.
- Çok aşırı kirlenmemişse diş fırçası ile yıkamanıza da gerek yoktur.
- Ancak kombi filtre temizliği için hiçbir kimyasal kullanmayınız. Çünkü kombi filtresine zarar verir.
- Kombi filtresi temizliği yapıldıktan sonra kombi filtresi tekrar yerine takılır.
- Kör tapalar takılırken, kör tapaların dişleri arasına keten sarmanız daha iyi olacaktır.
- Kör tapaların dişlileri arasına keten sardığınızda su sızdırma ihtimali daha da düşük olacaktır.
- Kör tapalar, saat yönünde çevrilerek sıkıldıktan sonra kör tapaların altındaki vanalar açılır.
- Kombiye su ilave edilir.
- Kombi çalıştırılır.
Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?
Sadece kombi filtre temizleme işleminde değil başka sebeplerden dolayı da kombi suyunu boşaltma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu sebeple kombinin suyunu nasıl boşaltmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor.
Bazı kombi markalarında, kombi altında su tahliye vanası bulunur. Bu su tahliye vanası açıldığında, peteklerde bulunan bütün su boşalır. Bunun için su tahliye vanasının altına bir kova veya leğen koymanızı öneririz.
Kombinin altında su tahliye vanası yoksa banyo da veya balkonda suyu tahliye etmek için su tahliye vanası bulunur. Banyoda veya balkonda bulunan su tahliye vanası tesisatı döşeyen ustaya bağlıdır. Yani her usta banyoya veya balkona su tahliye vanası koymayabilir. Eğer dairenizde balkonda veya banyoda su tahliye vanası varsa vanayı açarak suyu boşaltabilirsiniz.
Banyoda veya balkonda su tahliye vanası yoksa son olarak peteklerden suyu tahliye edebilirsiniz. Bunun için peteğin altına büyük bir kap yerleştiriniz. Tüm peteklerin vanalarının açık olduğundan emin olun. Ardından suyu tahliye edeceğiniz peteğin pürjör vanasını gevşeterek kalorifer tesisatındaki bütün suyu boşaltabilirsiniz.
Kombi Filtresi Temizliği Neden Yapılır?
Kombi filtresinin görevi kombiyi yabancı cisimlerden korumaktır. Kombi içinde çok hassas olan donanımlar bulunmaktadır. Kalorifer ve su şebekesinde yabancı cisimler olabilmektedir. Kombi filtresi sayesinde şebekede bulunan yabancı cisimler kombiye zarar vermez. Bu kombi filtresi olmazsa kombi arızaları daha sık meydana gelirdi.
Sonbahar mevsiminde, havaların soğumaya başlaması ve kombilerin artık açılmaya başlanacağı zamanlarda kombi filtresi temizleme çalışması yapılmalıdır. Çünkü kombi filtreleri bütün kış boyunca yabancı cisimlerle tıkanabilmektedir.
Tabi her sene kombi filtre temizliği yapıldığında filtrede çok fazla kir bulunmaz. Her sene kombi filtre temizliği yapılırsa kalorifer tesisatının verimli çalışmasına katkıda bulunur.
Kombi filtresi, yabancı cisimlerle dolup tıkandığında peteklerden gelen su o kısımdan zorlanarak geçer. Peteklerden gelen su, kombi filtresinin olduğu kısımdan zorlanarak geçtiği için kombi pompasının da zorlanmasına sebep olur. Kombi pompası zorlandığı için daha fazla enerji tüketir ve ömrü de kısalmış olur.
Ayrıca kombi filtresi temizliği yapılmadığında, kalorifer tesisatından verimli ısı da elde edilemez. Yani hem yüksek fatura ödenir hem de sağlıklı ısınamamış oluruz. Tüm bunların yanı sıra kombi pompası da daha erken yıpranır ve zarar görmüş olur.
Kombi filtresi temizliğini ihmal etmemeniz gerekir. Basit ve fazla zaman almayan bu bakım çalışmasını yaparak ilerde meydana gelebilecek daha pahalı masrafların önüne geçmiş olursunuz.
Soru veya görüşlerinizi bize yazın E-posta adresiniz görünmeyecek