Kombiler yılın 365 günü kullanılan ısıtma cihazlarıdır. Yazın sadece sıcak su ihtiyacımızı karşılarken kışın ısınma ihtiyacımıza da karşılık verirler. Bu sebeple, yazın değil de kışın daha çok sorun çıkarması normal bir durumdur.
Kombi Çalışıyor Petek Isınmıyor
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor olmasının iki nedeni bulunmaktadır. Bunlardan ilki kombi ile ilgili sorunlardır diğeri ise peteklerle ilgili sorunlar olmaktadır.
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa kombideki suyu peteklere gönderen pompanın arızalanmış olması söz konusu olabilir. Suyu peteklere gönderen sirkülasyon pompası arızalanırsa kombide ısınan su, peteklere gitmez. Yani kalorifer tesisatında bulunan suyun sürekli bir döngü halinde olması gerekirken, sirkülasyon pompasının arızalanması yüzünden sabit durur. Bu durumda da petekler ısınmaz. Aslında kombi suyu yine ısıtmaktadır yani enerji tüketimi devam eder, ancak sıcak su peteklere ulaşmaz.
Sirkülasyon pompası sadece peteklere suyu gönderme görevi yapmaktadır. Yani çeşmelere giden sıcak su ile sirkülasyon pompasın bir bağlantısı yoktur. Bu sebeple, sirkülasyon pompası arızalanırsa kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor sorunu meydana gelir.
Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa bunun bir diğer sebebi ise kombideki üç yollu vananın arızalanmasıdır.
Üç yollu vana, kombideki sıcak suyu karıştırmak ya da yönlendirmek görevini üstlenmektedir. Yani musluktan sıcak su kısmı açıldığında peteklere giden sıcak suyu kesip musluklara giden suyun ısınmasını sağlar. Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor sorunu meydana geldiğinde üç yollu vananın arılanmış olması söz konusu olabilir. Üç yollu vana arızalandığında ya kombi çalışıyor petekler ısınmıyor olur, ya da musluk suyu açıldığında peteklerde aşırı ısınmış olur.
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor olmasının bir diğer sebebi ise petekler veya kalorifer boruları olabilir.
Kombi Çalışıyor ama Petekler Isınmıyor
Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa peteklerde hava olma ihtimali bulunmaktadır. Peteklerin hava yapması son derece normal bir durumdur. Özellikle kombiye su takviyesi yapıldığında ya da bir bakım çalışması sırasında petekler hava yapabilmektedir.
Peteklerin hava yapması demek, peteklerin içine hava girmesi anlamına gelmektedir. Peteklerin içinde hava olunca, peteğin boş alanını hava doldurduğu için o alana sıcak su giremez. Bu durumda peteğin ısınması mümkün olmaz.
Elbette petek hava yapınca her zaman peteğin tamamı soğuk olmaz. Ancak peteğin içindeki hava miktarına bağlı olarak peteğin hiç ısınmaması da mümkündür.
Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa peteklerinizi kontrol etmeniz gerekir. Peteklerin içindeki hava alınırsa peteğin hızlıca ısındığını fark edersiniz.
Peteğin havasını almak için sadece pürjör anahtarına ihtiyacınız vardır. Pürjör vanası yoksa da tornavida ile peteğin havasını çok rahat bir şekilde alabilirsiniz. Bunun için öncelikle peteğin altına bir leğen koyunuz. Ya da pürjör vanasının altına bir elinizle bez tutarken diğer elinizle pürjör vanasını gevşetebilirsiniz.
Pürjör vanasını saat yönünün tersine çok hafif çevirmeniz peteğin havasını almanız için yeterlidir. Zaten pürjör vanasını gevşetir gevşetmez hava sesini duyarsınız. Havanın tamamı çıktıktan sonra su gelir. Su geldiği an, pürjör vanasını tekrar saat yönüne çevirerek sıkınız. Bu çalışmayı bütün peteklere tek tek yapmanız gerekir. Bu işlem bittikten sonra peteğin ısındığını fark edersiniz. Bu çalışmayı yaptıktan sonra kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa bir diğer ihtimal üzerinde durmamız gerekiyor.
Kombi Musluk Suyunu Isıtıyor Petekleri Isıtmıyor
Kombi ısınıyor petekler ısınmıyorsa kombi basıncında sorun olabilir. Kombi basıncı düştüğünde petekler ısınmaz.
Kombi basıncının düşmesinin nedeni kalorifer tesisatında su kaçağı olabileceği anlamına gelmektedir. Tabi ki eğer kombi basıncı sık düşüyorsa bu ihtimal üzerinde durulur. Kombi basıncı çok düşerse kombi musluk suyunu ısıtıyor ama petekleri ısıtmıyor sorunu meydana gelir.
Kombi basıncını yükseltmek için kombi altında bulunan su takviye vanasını açarak kombiye su ilavesi yapmalısınız. Kombinin basıncını tekrar 1,5 bar civarına getirdikten sonra su takviye vanasını sıkıca kapatınız.
Kombi basıncı normale döndükten sonra kombiyi tekrar çalıştırınız. Kombi basıncı sürekli düşüyorsa mutlaka profesyonel bir firmadan yardım istemelisiniz.
Profesyonel firmalar sandığınız gibi evinizi inşaat alanına çevirmezler. Kullanılan özel cihazlar sayesinde evinizin hiçbir yerini kırmazlar ve kısa sürede su kaçağının yerini noktasal olarak bulabilirler.
Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı ihtimali vardır. Su kaçağının olduğu yer ufaksa, kombiye konulan özel bir ilaçla bu su kaçağı kendiliğinden tamir edilir.
Kalorifer tesisatına konulan bu ilaç, kombinin iki saat çalışmasından sonra kalorifer tesisatının tamamını dolaşarak, tesisattaki bütün kılcal çatlakları onarır. Üstelik el değmeden bu çatlaklar onarılır.
Kalorifer tesisatında bulunan çatlaklar büyük boyuttaysa bu durumda da termal kamera ile su kaçağı tespiti yapılır. Termal kamera ile su kaçağı tespiti yapılırken parkenin üstünden parke altındaki kalorifer boruları incelenir. Kalorifer borularının sıcak olması sayesinde termal kamera ile rahatlıkla görülür. Bu sayede borudaki çatlaklar termal kamera ile görülerek müdahale edilebilir.
Merhaba eca confeo plus marka kombi kullanıyorum cihaz bir kaç saat düzenli çalışıyor daha sonra petekler buz gibi oluyor ama sıcaklık derecesi aynı bu konuda bana yardımcı, olurmusunuz
İletişim:05331393265