Peteklerin havası nasıl alınır? Sorusunu birçoğumuz kış ayları geldiğinde sormaktadır. Peteğin havasını almak sanıldığı gibi zor bir işlem değildir. Ayrıca, özel bir ekipmana da sahip olmayı gerektirmez. Makalemizi okuduktan sonra peteklerin havasını kolaylıkla alabilirsiniz.
Peteklerin Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır?
Günümüzde hemen hemen bütün evlerde kombi bulunmaktadır. Kombi ile ısınmak için peteklere ihtiyacımız vardır. Peteklerin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu petek çeşitlerine bağlı olarak da ısınma olayı verimli ya da verimsiz olabilmektedir.
En çok kullanılan petek türü panel peteklerdir. Panel peteklerin avantajlarından biri inceliği, bu sayede yer tasarrufu sağlamaktadır ayrıca zarif görüntüsünden dolayı çok tercih edilmesi de son derece doğaldır.
Zamanla kalorifer tesisatının içinde hava birikmektedir. Bu kalorifer tesisatının içindeki hava, su takviyesi yapılırken suyla beraber sisteme girmektedir. Kalorifer tesisatı ilk yapıldığında da tesisata hava girebilmektedir. Kalorifer sistemine giren hava, suyunda etkisi ile peteklerde birikmektedir. Peteklerde biriken hava, sudan daha hafif olduğu için peteğin üst kısmında toplanır. Peteğin içinde hava olduğu için, petek içine gelen su peteğin üst kısımlarına ulaşamaz çünkü üst kısımlarda hava bulunmaktadır. Peteğin üst kısımlarına su ulaşmadığı için peteğin üstü soğuk olur.
Peteğin üstü soğuk altı sıcaksa peteğin içinde hava olduğu sonucuna varabiliriz.
Panel Petek Hava Alma
Panel petekler diğer petek türlerine göre bazı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Panel petekler, döküm peteklere göre daha hafif olduğu için her zaman tercih edilen petek çeşitlerinden biridir. Ayrıca döküm peteklere göre daha ekonomik olduğu içinde ayrıca tercih edilen bir petek çeşididir.
Petek hava alma işlemi, peteklerde bulunan pürjör vanasından gerçekleşmektedir. Pürjör vanası genellikle peteğinin vanasının olduğu yerin tam ters istikametinde bulunmaktadır. Peteklerin pürjör vanası, pürjör anahtarı ya da düz tornavida yardımı ile çeyrek tur kadar çevrilir.
Petek havası alma, pürjör vanasının çeyrek tur çevrilmesi ile gerçekleştirilir. Peteğin içinde hava varsa, çeyrek tur çevirdiğinizde pürjör vanası gevşeyecektir ve peteğin içindeki hava çıkacaktır. Ancak peteğin pürjör vanasını gevşetmeden önce peteğin altında bir leğen koymanızı tavsiye ederiz. Çünkü peteğin havası bittikten sonra peteğin içindeki su akmaya başlayacaktır. Eğer peteğin altına bir leğen koymazsanız, peteğin içinden çıkan su yere dökülerek ortalığı kirletir.
Panel petek havası alma işlemine başlamadan önce peteğin üst vanasını kapatıp alt vanasını açmanız gerekir. Bu şekilde yaparsanız daha sağlıklı sonuç elde edersiniz. Peteğin üst vanasının kapatılmasının sebebi, peteğe yeni su girmesini engellemektir. Böylece petek hava alma işlemi daha hızlı sonuçlanacaktır.
Döküm Petek Havası Alma
Döküm petek havası alma çalışması panel petek havası almaya benzer ancak bazı farklılıkları da bulunmaktadır.
Döküm peteklerin pürjör vanası peteğin içinde kalabilmektedir. Yani döküm petekler kalın olduğu için pürjör vanası daha ulaşılmaz bir noktada olabilmektedir. Bu durumda pürjör anahtarı ile pürjör vanasına ulaşmak zorlaşabilir. Onun yerine düz tornavida ile pürjör vanasını gevşetmek daha kolay olabilmektedir.
Ayrıca döküm peteklerdeki boya da petek hava alma çalışmasını sekteye uğratabilir. Döküm peteklerde bulunan boyadan dolayı pürjör vanası kapanabilir ya da içine boya girdiği için gevşetilmesi zor olabilir.
Bazen pürjör vanasının bulunduğu deliğin tamamı tıkalı olabilmektedir. Bu gibi durumlar meydana geldiğinde, döküm petek havası almakta o derece zor olmaktadır.
Döküm peteklerde hava almanın pratik yolu peteğin vanasının orada bulunan rekoru gevşetmektir. Peteklerin vanasını sıkmak için rekor vidası bulunmaktadır. Rekor gevşetildiğinde borunun orada bulunan kısımında peteğin içindeki hava çıkmaktadır.
Alurad Petek Havası Alma
Alurad (Alüminyum) peteklerin havasını alma işlemi de panel peteklerin havasını almaya benzemektedir. Alurad peteklerde de pürjör vanası bulunmaktadır.
Alüminyum peteklerin pürjör vanasını gevşeterek hava çıkışı sağlanabilir. Fakat alüminyum petekler çok hassas olduğu için hava alma işlemi sırasında biraz daha özen gösterilmesi gerekir. Pürjör vanası çok sıkılırsa peteğin çatlama ihtimali bulunmaktadır.
Petek hava alma işlemi sırasında, her peteğin tek tek kontrol edilmesi gerekir. Yani her peteğin pürjör vanası gevşetilip havası varsa alınması gerekir.
Kombi Açıkken Petek Havası Nasıl Alınır?
Birçok kombinin kullanım kılavuzunda, kombi kapalıyken petek havası alınması gerektiği yazmaktadır. Ancak kombinin açık olması ya da olmaması o kadar da önemli bir durum değildir.
Kombi açıkken peteğin havası alınırsa, kombi basıncında düşme meydana gelecektir. Bunun için tüm peteklerin tek tek havası alınana kadar sürekli kombiye su takviyesi yapılmalıdır. Çünkü kombinin basıncı bir barın altına düşünce kombi çalışmayı durduracaktır. Bu sebeple kombinin basıncının bir barın altına düşmemesine özen gösterilmesi gerekir.
Yerden Isınma Sisteminin Havasını Alma
Yerden ısıtma sistemlerinde, mobil borular döşemenin altında geçmektedir. Bu sebeple petek bulunmamaktadır.
Yerden ısıtma sistemlerinde petek olmadığı için hava yapmayacağı anlamına gelmez. Petekli ısıtma sisteminde olduğu gibi yerden ısıtma sistemininde de hava yapma ihtimali bulunmaktadır.
Yerden ısıtma sisteminde petek sisteminden farklı olarak kolektör bulunmaktadır. Bu kolektör sayesinde, yerden ısıtma sisteminin havasını alma işlemi peteklere göre daha az zaman almaktadır.
Kolektörde bulunan pürjör vanası gevşetilerek yerden ısıtma sisteminin havası kolayca alınabilir.